Sindirim sistemi; vücuda alınan besinleri, karbonhidrat, yağ ve protein gibi daha basit yapılara parçalar. Ağız, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsağı kapsar. Yaygın sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında reflü, gastrit, hazımsızlık(dispepsi), konstipasyon-diyare, hemoroid ve pankreatit yer alır.
Antiasitler: Genelde Reflü, Ülser (mide veya bağırsak) rahatsızlıklarını tedavi etmek için veya mide asidini nötralleştirmenin yardımcı olacağı durumlarda(dispepsi) kullanılabilir.
Reflü; asit, safra ve mide salgılarının yemek borusu veya ağıza ulaşmasıdır. Ağızdaki acı tat veya atipik reflü dolayısıyla yemek borusunun iç kısmında oluşan ödem sonrası yumru hissiyle kendini gösterebilir.
Ülser, mide asidinin koruyucu mide zarını aşındırmasıdır.
Çalışma Şekli: Mide, normalde besinlerin sindirimi ve zararlı bakterilerin etkisizleştirilmesi için asit üretir. Ancak bu asit aşındırıcıdır ve bundan dolayı midenin dışında koruyucu mukoza bariyeri bulunur. Reflü ve ülser gibi rahatsızlıklar sonucu vücudu korumak için mide asidini nötralleştirir. Antiasit ilaçlar, baziktir. Böylece mide içeriği daha az aşındırıcı hale gelir ve rahatsızlıkların verdiği acıyı azaltabilir.
Mide asidini nötralleştirirken tepkime sonucu şişkinliğe sebep olan bir gaz üretebilirler. Simetikon, bu etkiyi durdurması için bazı antiasit ilaçlarının içeriğinde bulunabilir. Birçok antiasit ayrıca aljinat içerebilir. Çoğu aljinat, mide içeriğinin üzerinde duran ve koruyucu bir bariyer görevi gören jel üretir. Böylece yemek borusunun tahriş edilmesi önlenmiş olur.
Yan Etkiler: Konstipasyon-diyare ve geğirme yaygın yan etkiler arasındadır.
Magnezyum içeren antiasitler laksatif olmaya yatkınken, aliminyum içerenler konstipasyona sebep olmaya yatkındır. Magnezyum ve aliminyumun ikisini de içeren ilaçların ise dengeleyip bu iki yan etkinin de olasılığını azaltması mümkündür.
Antiasitler, yanında tüketilen ilaçların emilimini azaltabilir.
Antiemetikler: Kusmayı önlemek içindir. Kusmaya genelde salivasyon, ciltte solma, terleme ve mide bulantısı eşlik eder. Yol tutması, mide üşütmesi, hamilelik veya kemoterapi gibi öbür ilaçların yan etkileri sonucu kullanılması tavsiye edilebilir.
Çalışma Şekli: Nörotransmitter adı verilen hücreler arası iletişim şekline katkı sağlayan kimyasalların beyne mide bulantısı sinyalini ulaştırmasını engelleyerek çalışır. Böylece mide bulantısı hissetmesini engeller.
Farklı kullanım sebepleri için farklı tür antimetikler kullanılır.
Yan Etkiler: Genelde hafiftir. Baş ağrısı, konstipasyon/diare, asteni(bitkinlik)